Μετά τη σύλληψη 2 επαναστατών από την Τουρκία σε ένα φουσκωτό ανοιχτά της Χίου στις 30 Ιούλη 2013, άρχισε ένα μεθοδευμένο κυνήγι των επαναστατών από την Τουρκία. Έγιναν έφοδοι στα σπίτια πολλών προσφύγων, συλλήψεις και κρατήσεις. Πραγματοποιήθηκε έφοδος στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Κρατούμενους, τα οποία βρίσκονται στα Εξάρχεια, και τα γραφεία λεηλατήθηκαν. Κατασχέθηκαν εκατοντάδες γραπτά και έγγραφα, καθώς επίσης και το αρχείο, μολονότι όλα ήταν νόμιμα. Οι υπολογιστές και όλα τα ψηφιακά αρχεία μεταφέρθηκαν στην αντιτρομοκρατική για να ερευνηθούν. Σε όλη την προανακριτική διαδικασία συνέδραμαν τόσο η Τουρκία όσο και το FBI. Μετά από όλα αυτά ακολούθησαν άγριες επιθέσεις.
Συνελήφθησαν πολλά άτομα και κρατήθηκαν, με τον ισχυρισμό των διωκτικών αρχών ότι χρησιμοποιούν ως πηγή των αποδείξεών τους ένα USB. Πέρα από ένα USB, δεν υπήρχε κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Ισχυρίστηκαν ότι στο αναφερόμενο USB γράφονται ψεύτικα ονόματα και ότι χρησιμοποιούν τον Αίσωπο. Και κατόπιν, στηριζόμενοι αποκλειστικά και μόνο σε εκδοχές κατασκεύασαν τις κατηγορίες. Επιπλέον, τα ‘αδικήματα’ για τα οποία τους κατηγορούσαν ήταν αδικήματα για τα οποία προβλέπονται βαριές ποινές. Όλη η δικογραφία στηρίχτηκε στην ερμηνεία-εκδοχές του υλικού του USB. Και ζητήθηκε η βαριά καταδίκη τους με βάση αυτές τις ερμηνείες-εκδοχές.
Τις πρώτες μέρες και στο δικαστήριο δημιουργήθηκε ένα κλίμα τρομοκρατίας. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν στο δικαστήριο. Εκτός από τους συγγενείς και τους μάρτυρες των κατηγορουμένων, απαγορεύτηκε σε όλους τους άλλους να εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δικαστηρίου. Οι δικηγόροι αντέδρασαν στην απόφαση του δικαστηρίου να ολοκληρωθεί η δίκη έως τις 22 Γενάρη και δήλωσαν ότι θα απέχουν από την ακροαματική διαδικασία αν πρόκειται να επισπευσθεί η διαδικασία για να τελειώσει γρήγορα η δίκη και να βγει μια βιαστική απόφαση και ότι δεν θα δεχτούν αυτό το χρονοδιάγραμμα της δίκης. Μετά από αυτό τον αγώνα των δικηγόρων η δίκη που διακόπηκε στις 22 Γενάρη συνεχίστηκε μετά τις εκλογές από το σημείο στο οποίο είχε διακοπεί.
Από τους δικηγόρους υπεράσπισης τονίστηκε επανειλημμένα ότι η δίκη έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.
Τελικά, η δίκη που κατασκευάστηκε με πλαστά στοιχεία εδώ και ενάμιση χρόνο, ολοκληρώθηκε στις 29 Γενάρη.
Μολονότι ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου για πολλές κατηγορίες ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων, οι αποφάσεις πάρθηκαν κατά πλειοψηφία. Οι ποινές που δόθηκαν συμπεριλάμβαναν και ελαφρυντικά του νόμου 187Α.
Ο Ερκάν, που είναι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης με τους Κρατούμενους και ο Η. Τεκίν, ένας από αυτούς που προστέθηκε αργότερα στο κατηγορητήριο, μολονότι σε βάρος τους δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία, δικάστηκαν με το νόμο 187Α, και αθωώθηκαν.
Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, Φαντίκ Αντιγιαμάν και Χαρικά Κιζίλκαγια, καταδικάστηκαν με τριετή φυλάκιση με αναστολή και αφέθηκαν ελεύθερες. Ήταν κατηγορούμενες για εξασφάλιση χρημάτων στην οργάνωση. Με ένα τέτοιο επιχείρημα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με βάση το νόμο 187Α, παράγραφος 6, καταδικάστηκε κάποιος. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, μπορούν να καταδικαστούν άνθρωποι με την κατηγορία ότι εξασφάλιζαν χρήματα, πληροφορίες κ.λπ. στην οργάνωση.
Επίσης, ο Μουσταφά Γιλμάζ, μολονότι σε βάρος του δεν υπήρχαν αποδείξεις αλλά υποψίες, και ο οποίος απειλούνταν με βαριά καταδίκη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 χρόνων και αφέθηκε ελεύθερος με όρους. Ο Μουσταφά Γιλμάζ ζει εδώ και 15 χρόνια στην Κρήτη με την οικογένειά του, είναι πρόσφυγας, πατέρας 4 παιδιών και φίλος των επαναστατών.
Επίσης, όσον αφορά τον Ερντογάν Τσακίρ, για τον οποίο υπάρχει απόφαση έκδοσής του στην Γαλλία, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 χρόνων. Επειδή, όμως, υπάρχει απόφαση έκδοσής του στη Γαλλία, δεν θα αφεθεί ελεύθερος.
Οι δύο επαναστάτες από την Τουρκία που συνελήφθηκαν στο φουσκωτό καταδικάστηκαν με 7 χρόνια ποινή κάθειρξης, καθώς επίσης καταδικάστηκε με 6 χρόνια κάθειρξης ο Σινάν Οκτάιγ Οζεν.
Όλοι οι κρατούμενοι άσκησαν έφεση για αναθεώρηση των ποινών τους.
Και οι Έλληνες που δικάστηκαν στην ίδια δίκη θα αφεθούν ελεύθεροι τις προσεχείς ημέρες.
Για πολλούς μήνες ασκήθηκε τρομοκρατία, έγιναν προσπάθειες να προκληθεί ένα μεγάλο κλίμα τρομοκρατίας, να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους. Οι φάκελοι διογκώθηκαν με πλαστά έγγραφα που στηρίζονταν σε ερμηνείες-εκδοχές. Η απόφαση του δικαστηρίου απέδειξε φανερά ότι αυτή η υπόθεση στηρίχτηκε σε πλαστές κατηγορίες.