[Αθήνα] Καταδίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου

Στις 7 Φλεβάρη 2014 ο αναρχικός κομμουνιστής Τάσος Θεοφίλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών, παρ’ ότι ο ίδιος εξαρχής αρνείται όλες τις κατηγορίες. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία από τους δικαστές του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στην Αθήνα.

Ο Τάσος Θεοφίλου απαλλάχθηκε από τη βαριά κατηγορία της «συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση» (δηλαδή της δήθεν συμμετοχής του στην ομάδα αντάρτικου πόλης ΣΠΦ), καθώς και από τις κατηγορίες κατοχής εκρηκτικών και πολεμικού υλικού (αφού κρίθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ΣΠΦ), πλαστογραφίας πέντε ταυτοτήτων, οπλοχρησίας και δυο αποπειρών ανθρωποκτονίας.

Κρίθηκε όμως ένοχος για δύο κακουργήματα: συμμετοχή σε ληστεία με καλυμμένα χαρακτηριστικά και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Καταδικάστηκε επίσης για τρία πλημμελήματα: οπλοφορία, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση (η κατηγορία σχετίζεται με τα οχήματα των ληστών) και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος (πρόκειται για το αυτοκίνητο διαφυγής των ληστών).

Με άλλα λόγια, το δικαστήριο αποφάσισε ότι τάχα ο Θεοφίλου (χωρίς να είναι μέλος της ΣΠΦ ή άλλης οργάνωσης) συμμετείχε στη ληστεία της Πάρου τον Αύγουστο του 2012, μα δεν είναι αυτός που σκότωσε τον Δημήτρη Μίχα (τον πολίτη που αποπειράθηκε να εμποδίσει τη διαφυγή των ληστών). Σύμφωνα και με εκτίμηση ενός εκ των δικηγόρων υπεράσπισης, πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε με βάση μία και μόνο ένδειξη (αμφισβητούμενο δείγμα DNA σ’ ένα καπέλο που φέρεται να έπεσε από κάποιον απ’ τους ληστές). Τουλάχιστον όμως αποτράπηκε η επιβολή ισοβίων, που θα αντιστοιχούσε στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας…

Πολλά στοιχεία συνηγορούσαν υπέρ μιας αθωωτικής απόφασης (π.χ. κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον Θεοφίλου κατά τη διάρκεια της δίκης). Όπως όμως είχε συμβεί και στην περίπτωση του αναρχικού κρατουμένου Μπάμπη Τσιλιανίδη, έτσι και σ’ αυτή την υπόθεση η ενοχή προέκυψε μονάχα απ’ τον υποτιθέμενο εντοπισμό του DNA του κατηγορουμένου πάνω σ’ ένα κινητό αντικείμενο.

Το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε: 16 χρόνια για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, 15 για ληστεία, 3 για πλαστογραφία, 2 για οπλοφορία (συν χρηματική ποινή 5.000 ευρώ), 2 για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος. Σύνολο: 38 χρόνια. Η ποινή κατά συγχώνευση είναι 25 χρόνια φυλάκισης, με δικαίωμα έφεσης χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, δηλαδή ο σύντροφος θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης (μπορεί ωστόσο στο ενδιάμεσο να αιτηθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του).

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΑΣΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ.