[Ρέθυμνο] Κείμενο αυτοπαρουσίασης της κατάληψης Παπαμιχελάκη 39

Στις 20 Σεπτέμβρη του 2015 επιλέξαμε να καταλάβουμε το εγκαταλελειμμένο κτήριο της οδού Παπαμιχελάκη 39 στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Από την πρώτη κιόλας μέρα το όλο εγχείρημα πλαισιώθηκε από πολλούς συντρόφους-ισσες και πολύ σύντομα ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστήλωση και την οχύρωση του. Το συγκεκριμένο οίκημα, όντας εγκαταλελειμμένο από τον ιδιοκτήτη του για περίπου μια δεκαετία και στο μεγαλύτερο τμήμα του καμένο, απαιτούσε πολλές μέρες εντατικών εργασιών. Μετά το πέρας των απαραίτητων διαδικασιών έγινε ανοιχτό κάλεσμα στις συλλογικότητες και ατομικότητες του Α/Α χώρου του Ρεθύμνου για τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του εγχειρήματος, καθώς και του οργανωτικού μοντέλου. Μέσα από την πολύμορφη σύσταση της πολιτικής συνέλευσης τέθηκαν τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά της κατάληψης καθώς και η δομή της. Η διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης θα συνδιαμορφώνει και θα αποφασίζει για τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, καθώς και τις επιμέρους εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν ως κοινό παρανομαστή αναρχικά, αντιεξουσιαστικά και επαναστατικά προτάγματα.

Η κατάληψη Παπαμιχελάκη 39 διέπεται από τα εξής χαρακτηριστικά:

Αντιιεραρχία. Εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή εξουσίας, επιβολής και ανάθεσης. Λειτουργούμε με οριζόντιες δομές, έχοντας ως εργαλεία μας την συνδιαμόρφωση και την διαλεκτική. Σε μια κοινωνία που βασίζεται σε σχέσεις εκμετάλλευσης και τις αναπαράγει επιλέγουμε να δημιουργούμε δομές που προτάσσουν την ισοτιμία όλων.

Αντιθεσμικότητα. Ως αναρχικοί δεν αναγνωρίζουμε κανένα θεσμικό όργανο του κράτους, καθώς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο τους. Αυτοί είναι οι θεσμοί που διαφυλάσσουν την “ομαλότητα” των κοινωνικών δομών, την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών και επιδιώκουν να καταστείλουν κάθε προσπάθεια επαναστατικής διάθεσης και πράξης.

Αντιφασισμός. Η αντιφασιστική δράση, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη παρά μαχητική. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι οι φασίστες οργανωμένοι και μη, όχι μόνο δεν πρέπει να έχουν λόγο και δράση αλλά θα πρέπει να τσακίζονται σε κάθε ευκαιρία. Υποκείμενα, που οραματίζονται και επιδιώκουν την εξάλειψη του διαφορετικού και όποιου δεν συμμορφώνεται με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους.

Αντισεξισμός. Εξίσου δυναμική θα είναι και η απάντηση μας σε σεξιστικές και ομοφοβικές συμπεριφορές τόσο στην ευρύτερη κοινωνία όσο και στο εσωτερικό της κατάληψης. Δε δεχόμαστε τα πατριαρχικά κατάλοιπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία στην οποία ζούμε, αντιμαχόμαστε τέτοιου είδους διακρίσεις και στηρίζουμε την απελευθέρωση του φύλου και της σεξουαλικότητας.

Αντιεμπορευματικότητα. Προσπαθώντας να σπάσουμε τα στενά όρια που μας επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο προωθεί επίπλαστες ανάγκες και ορίζει ως αυτοσκοπό την άντληση κέρδους, δρούμε ενάντια στις εμπορευματοποιημένες σχέσεις και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι λειτουργούμε χωρίς χορηγούς και σπόνσορες, αυτοοργανωμένα, χωρίς προσωπικό όφελος. Όποια έσοδα προκύψουν από τις διάφορες εκδηλώσεις της κατάληψης θα διατίθενται στον εκάστοτε κινηματικό σκοπό, ο οποίος θα έχει γνωστοποιηθεί.

Άλλη μια εστία ανομίας.

Ως πολιτικά υποκείμενα, που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο, είχαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς για την συσπείρωση των αγώνων μας. Για εμάς οι καταλήψεις αποτελούν ένα μέσο έμπρακτης αντίστασης στο υπάρχον. Επανοικειοποιούμαστε τους νεκρούς χώρους, δημιουργώντας αναχώματα στην κυρίαρχη λογική της ιδιοκτησίας. Επιδιώκουμε την διάχυση του αναρχικού λόγου, την διατάραξη της κοινωνικής ομαλότητας που επιβάλλει η αστική δημοκρατία μέσω της σταθερής παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό, την ενδυνάμωση των συντροφικών σχέσεων καθώς και την εξάλειψη κάθε φασιστικής παρουσίας από την πόλη. Στόχος μας είναι στην κατάληψη να στεγαστούν συνελεύσεις, εκδηλώσεις, αρχείο, βιβλιοθήκη καθώς και άλλα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα.

Εν κατακλείδι, ως αναρχικοί-ές στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε άλλες καταλήψεις, στέκια και μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας καθώς και δεν ξεχνάμε τους αιχμάλωτους συντρόφους, οι οποίοι βρίσκονται έγκλειστοι στα κελιά της δημοκρατίας. Στηρίζουμε τους πολιτικούς κρατούμενους ηθικά, πολιτικά και υλικά. Ενάντια στην αστική νομιμότητα μαχόμαστε μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής.

ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥΣ.
ΝΑ ΜΠΟΎΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ.

Ρέθυμνο, Οκτώβριος 2015
Κατάληψη Παπαμιχελάκη 39